Een Tsjech is nooit weg!

Milos Vacek

Wie eens een mooie Tsjechische fagot wil horen – en wie wil dat niet – kan proberen opnames van de legendarische Karl Bidlo (1904-1992) of Karel Pivonka (1907-1986) te bemachtigen. Of opnames van Tjechische blazersensembles.

Dat is helaas niet eenvoudig: die registraties die vaak gemaakt zijn in de vijftiger of zestiger jaren of eerder zijn dun gezaaid en moeilijk te krijgen. Geen reden tot paniek: om een goede indruk te krijgen van de Czech way of bassoon playing volstaat het om naar de serie Molletje films te kijken, een serie van vierenveertig korte animatiefilms die Zdenek Miler (1921-) maakte tussen 1957 en 2002. Die films zijn op zich al zeer bijzonder door hun prachtige animatie en hun sympathieke hoofdrolspeler, maar de bonus is voor mij toch de geweldige muziek gecomponeerd door Milos Vacek (1928-2012).

Miler wilde dat zijn films overal ter wereld begrepen zouden worden en bedeelde de muziek daarom een extra belangrijke rol toe. Vacek schreef zijn vindingrijke, perfect bij de films passende muziek vanuit een klassieke achtergrond, waarin de fagot naast zo ongeveer alle andere instrumenten in allerlei combinaties veelvuldig te horen is. Echt op zijn Tsjechisch, virtuoos, mooie heldere toon, goede scherpe aanzet en lekker ritmisch. Jammer dat we niet weten wie die fagottist is.

Tussen 1974 en 1987 heeft ook Vadim Petrov een aantal molletjefilms van muziek voorzien. Die films ademen door de meer op jazz en pop georiënteerde muziek een wat modernere sfeer. Ook mooi, maar mijn voorkeur gaat uit naar het Frühe Werk! Wie zich snel een indruk wil vormen kijkt op Youtube, daar zijn zo ongeveer alle Molletje films te vinden. Begin maar bij Molletje en de Paraplu. 

En ja, wie alleen genoegen neemt met een Ware Held van Weleer kan hier naar Karl Bidlo luisteren in Miladi van Janacek. Veel plezier!

Dit bericht werd geplaatst in contrafagot, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie